Kerstdorpen.nl trekt na 15 jaar de stekker eruit.

Ik heb het nog een jaar of 2 in de lucht weten te houden, maar er is (alweer) een update aangekondigt. Ik ben er compleet klaar mee. Voor 5 gebruikers ga ik niet weer 2 weken zitten knokken met de ellende software van PHPBB.
Sorry, maar: 't is over.

"thanks for all the fish" en "see you in a different place"

-----voor de geïnteresseerden-----

MINIDORPEN: http://www.minidorp.nl
FACEBOOK: https://www.facebook.com/groups/Minidorp/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Minidorpclub/

vraag over stroom in dorp

Allerlei handige bouw en dorps- Tips & Truuks

Moderator: moddereters

Gesloten
erwin muusse
frisse kijk
frisse kijk
Berichten: 42
Lid geworden op: zo 09-dec, 2012 14:03
Locatie: appelscha

vraag over stroom in dorp

Bericht door erwin muusse » zo 24-nov, 2013 15:24

ik ben aan het knutselen voor volgend jaar :redface:
daar mijn dorp nu al staat
maar ik liep weer tegen stroom problemen aan
ik heb kleine huisjes max 15 cm hoog
daar zitten kerstboom verlichting in maar die zitten erg dicht bij elkaar

nu heb ik een kerstboom verlichting letlampjes alle lampjes er af geknipt
die ben ik nu zo aan het maken dat ik allemaal lose draaden heb van 1meter
dan wil ik die achter het dorp in kroonsteentjes doen en dan op een transvormaator zetten van een trein spoor

heb dit al getest en het werkt maar kan ik hier onbeperkt lampjes op zetten
de formaator is van 0-22 V mijn letjes zijn 12 v
wat vinden jullie van dit iedee is dit te doen of zeggen jullie niet doen
Groetjes Erwin

voor foto,s kijken kun je hier doen http://erwin-zijn-fotos.zijnalbums.nl/

sorry voor mijn schrijf fouten daar kan ik niks aan doen

Gebruikersavatar
moon
wethouder
wethouder
Berichten: 2950
Lid geworden op: wo 06-okt, 2004 16:40
Locatie: ALMERE
Contacteer:

Bericht door moon » zo 24-nov, 2013 20:22

Misschien kan het zelfs wel met isolatietape of zou 12V net even te veel zijn? Of solderen. Er zijn er hier wel die v=wat met elektra doen. Hans en Jan de Smit
selectie in mijn album albums op google+Het Friesche land 2012 Blue winter lake 2012 kroegentocht 2012

Afbeelding Als je je met niemand vergelijkt, word je wie je bent. (Krishnamurti)

Gebruikersavatar
Jan de Smit
backoffice
backoffice
Berichten: 2500
Lid geworden op: di 02-feb, 2010 16:40
Locatie: Maarssen-broek

Bericht door Jan de Smit » zo 24-nov, 2013 20:51

Elektra is niet mijn sterkste punt sorry.

Gebruikersavatar
hans
frontoffice
frontoffice
Berichten: 1492
Lid geworden op: ma 06-nov, 2006 17:24
Locatie: amsterdam
Contacteer:

Bericht door hans » zo 24-nov, 2013 21:00

ik zou het zo niet weten maar maar als je travo tot 22 volt gaat en je ledje 12 volt is
dan als je er twee aansluit zit je al op 24 volt met je ledjes en gaan ze zwakker branden dus als je er dan nog meer aansluit hoe minder licht ze gaan geven
maar als ik jou was even uit proberen

erwin muusse
frisse kijk
frisse kijk
Berichten: 42
Lid geworden op: zo 09-dec, 2012 14:03
Locatie: appelscha

Bericht door erwin muusse » zo 24-nov, 2013 21:10

ik ben dus aan het testen geweest
ik had eerst de tussen stuken verlengt en dus in sierie gezet dan gaan ze inderdaat zwakker branden al met 4 lampjes geen licht meer
zo als ik op deze foto heb neer gelecht
Afbeelding


poging 2 was dus lampjes apart er aan gezet elk lampje 2 draaden naar travo
bosje van 4 getest dan blijven ze goed branden
Afbeelding
nu ben ik geen elkktro tegnuut en wil dus weten is dit verandwoordt
ik wil namelijk al mijn huisjes voor zien van zoon letlampje
kan dit of trek ik de travo dan leeg
Laatst gewijzigd door erwin muusse op zo 24-nov, 2013 21:30, 1 keer totaal gewijzigd.
Groetjes Erwin

voor foto,s kijken kun je hier doen http://erwin-zijn-fotos.zijnalbums.nl/

sorry voor mijn schrijf fouten daar kan ik niks aan doen

Gebruikersavatar
Jan de Smit
backoffice
backoffice
Berichten: 2500
Lid geworden op: di 02-feb, 2010 16:40
Locatie: Maarssen-broek

Bericht door Jan de Smit » zo 24-nov, 2013 21:17

Erwin, ff wachten tot er iemand reageert met verstand van zaken.
Mss iemand van de treinmannen. Die werken altijd met trafo's.

Gebruikersavatar
hans
frontoffice
frontoffice
Berichten: 1492
Lid geworden op: ma 06-nov, 2006 17:24
Locatie: amsterdam
Contacteer:

Bericht door hans » zo 24-nov, 2013 21:18

daar kan ik je niet verder mee helpen mijn kennis verder over elektra houd hir op
maar misschien staat er wat op google

erwin muusse
frisse kijk
frisse kijk
Berichten: 42
Lid geworden op: zo 09-dec, 2012 14:03
Locatie: appelscha

Bericht door erwin muusse » zo 24-nov, 2013 21:32

hahah resultaat is nu dat de lampjes tijdens de foto maken1 door gebrand is
dus ik wacht wel op andee reakties maar tot zo ver bedankt mannen
zelf denk ik dat ik 2 in sierie moet zettenh om dat ik dan op 24v zit en mijn travo max22v geeft en dus dan zou die in mijn denken niet door branden kunnen maar ik wacht wel even tot de expers mij tips kunnen geefen
Groetjes Erwin

voor foto,s kijken kun je hier doen http://erwin-zijn-fotos.zijnalbums.nl/

sorry voor mijn schrijf fouten daar kan ik niks aan doen

Robbin
stagiair
stagiair
Berichten: 54
Lid geworden op: vr 25-sep, 2009 21:49
Locatie: Roosendaal

Bericht door Robbin » ma 25-nov, 2013 0:14

Op de trafo staat het vermogen wat hij kan leveren dit wordt vaak aan geduid met VA of Watt, wat ook kan is dat de maximale stroom staat weer gegeven dit is dan in A = Ampère of in mA = mili ampère.
Als je dit wil vermelden dan kunnen we je verder helpen

erwin muusse
frisse kijk
frisse kijk
Berichten: 42
Lid geworden op: zo 09-dec, 2012 14:03
Locatie: appelscha

Bericht door erwin muusse » ma 25-nov, 2013 15:48

travo nr 1 staat achter op
PRI:230V 50/60Hz
SEC:0-22V/eff== 20VA

travo nr 2
1steaansluiting 18v=36VA
2de aansluiting14v-14VA

hoop dat je hier wat mee kan robbin
Groetjes Erwin

voor foto,s kijken kun je hier doen http://erwin-zijn-fotos.zijnalbums.nl/

sorry voor mijn schrijf fouten daar kan ik niks aan doen

Robbin
stagiair
stagiair
Berichten: 54
Lid geworden op: vr 25-sep, 2009 21:49
Locatie: Roosendaal

Bericht door Robbin » zo 01-dec, 2013 21:12

Erwin,

De op de trafo's kan je genoeg leds aansluiten
Om de leds zo te laten branden zonder dat ze door branden moet je er een weerstand tussen solderen.
De waarde van de weerstand kan je als volgt berkenen

Ik ga er van uit dat de led op een spanning van 3.2 Volt werkt en dat deze een stroom verbruikt van 20 mili ampere of te wel 0,02 ampere.

Als de trafo volledig openstaan levert deze 22 Volt, daar haal je de spanning van af die de led verbruikt 22V - 3,2V =18,8 Volt.
De 18,8 volt deel je nu door 0.02 = 940 de weerstand moet dus een waarde hebben van 940 ohm of hoger, waar je ook rekening mee moet houden is het vermogen van de weerstand dit bereken je door de spanning en de stroom te vermenigvuldigen dus 18,8 x 0,02 = 0,376 Watt de meeste weerstanden zijn 0,1 0,25 of 0,5 watt je moet dus een weerstand gebruiken van 940 of hoger van 0,5 watt.

Sytze Flieghen
frisse kijk
frisse kijk
Berichten: 9
Lid geworden op: vr 23-nov, 2012 13:28
Locatie: Putten

Bericht door Sytze Flieghen » di 03-dec, 2013 10:16

Hoi Erwin,
Heb dit gebeuren enige tijd gevolgd en vind het nu tijd om te reageren.
In je verhaal staat “mijn ledjes zijn 12V”. Dat zou natuurlijk kunnen maar 12V is een ongebruikelijke spanning voor led’s. Afhankelijk van de kleur ligt de spanning waarbij een led gaat branden over het algemeen tussen de 2 en 3,5 volt.

Een led heeft een plus- en een min-aansluiting. Alleen als hij juist aangesloten wordt op de spanningsbron zal hij licht geven.

Ik vraag mij dan ook af of het niet gewoon kleine gloeilampjes zijn. Om dat uit te vinden kun je het volgende uitproberen:
1. Zet je regelbare transformator op 0 (nul)
2. Sluit een led/gloeilamp aan op de uitgang van de transformator
3. Draai de spanning langzaam omhoog tot de led/gloeilamp brandt.
4. Verwissel de aansluitdraden van de led/gloeilamp aan de uitgang van de transformator. Als de led/gloeilamp nu nog steeds licht geeft is het geen led.

Ben je in het bezit van een multimeter? Zo ja, meet dan bij bovenstaand punt 3 wat de uitgangsspanning van de transformator is.

Allerlei wetenswaardigheden over led’s kun je vinden op: http://www.linetec.nl/electronics/leds/led_1.html

Gebruikersavatar
NOVW
Site Admin
Site Admin
Berichten: 200
Lid geworden op: ma 22-dec, 2003 13:23
Locatie: Almere
Contacteer:

Bericht door NOVW » di 03-dec, 2013 16:23

het lijkt mij dat je zowiezo nooit die trafo maximaal moet belasten. Zelfs als die LED's 12 volt zijn (lijkt me niet), dan duw je er dus nog steeds te veel power doorheen als de trafo 24v is. Je hebt in elk geval de basis kennis in huis: je kent het verschil tussen in serie schakelen en parallel. Dan moet je toch zelf ook bedenken dat 24 volt wat aan de hoge kant is?

Een vergissing die vaak gemaakt wordt is dat mensen naar Volts kijken. In feite maakt het voltage geen hobbel uit. Een 220volts lamp doet het op 110v. (Andersom niet trouwens, of althans: heeeeeel kort :lol: ). Waar je op moet letten is het Wattage van de apparaten (=lampjes) die je aansluit. Of zoals Robbin hierboven het uitlegt... Dat van die weerstand weet ik weer niets van, ik weet wel dat je die trafo even na moet meten. Wanneer geeft ie voldoende stroom om de lampjes te laten branden...

erwin muusse
frisse kijk
frisse kijk
Berichten: 42
Lid geworden op: zo 09-dec, 2012 14:03
Locatie: appelscha

Bericht door erwin muusse » di 03-dec, 2013 23:54

bedankt allmaal voor de duidelijke uitleg
hier kan ik verder mee
na de test kwa led of gloei heb ik dus echt led
maar moet wel bekenen dat mijn volt niet klopt het zijn 3,5 volt ledjes
ik ga het doen zo als robin uit heeft gelegt

de test van sytze was een goede leer heb helaas geen meter dus dat wordt even zoeken naar iemand die zoon ding heeft ga ik meteen de volts er op schrijven weet ik meteen hoe veel ik heb als die ergens staat
Groetjes Erwin

voor foto,s kijken kun je hier doen http://erwin-zijn-fotos.zijnalbums.nl/

sorry voor mijn schrijf fouten daar kan ik niks aan doen

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten